Monica og Jan

24.2.2020

Skrevet av:

Susanne Aanensen

Hva i all verden får en norsk familie, med tenåringsjenter, til å selge huset sitt og flytte inn med mennesker som har flyktet til Norge?

Monica og Jan har vært gift i over 25 år. I dag bor og jobber de sammen i Shelter, et bokollektiv for mennesker som har flyktet fra krig og fått opphold i Norge.

For begge to har forberedelsene til livet i bofellesskapet hovedsakelig kommet gjennom livserfaringer. Jan er utdannet lærer og diakon og har hele livet jobbet med mennesker i forskjellige livssituasjoner; ungdommer, barn, bostedsløse, psykisk utviklingshemmede og nå altså mennesker fra mange ulike kulturer. Nettopp disse menneskemøtene gjennom livet, har vært den viktigste forberedelsen for livet han nå lever på Shelter.

Picture
Jan Kjosavik

Det var mens Jan gikk på folkehøyskole og møtte Dominic fra Sri Lanka at hjertet begynte å brenne for de som har forlatt sitt land og kultur, og kommet til oss i det kalde nord. Mennesker fra fjerne himmelstrøk har dukket opp som naboer og kjente, andre ganger via jobbene.

«Jeg føler meg kanskje mer som en araber, enn som en nordmann», sier Jan og forteller at han noen ganger synes det er enklere å komme i kontakt med mennesker fra andre land enn de som er født og oppvokst i Norge. Etter å ha jobbet blant asylsøkere og flyktninger i Kristiansand i 5-6 år, våkner Jan en morgen og tenker: «Vi skal selge huset vårt, flytte ned i sentrum av Kristiansand og bo sammen med innvandrere.»

Les mer om valget familien tok her

Picture
Albertine, Monica, Jan og Adele Kjosavik

Fra da av har livet blitt snudd opp ned for Jan og familien. Det er både veldig spennende og krevende å bo tett innpå mennesker med en annen forståelse av livet og helt andre verdier.

«For meg har det vært den mest krevende og beste skolen jeg noen gang har gått på!», ​sier Jan, som meddeler at han kommer til å bo på Shelter i mange år framover.

​Møtene med mennesker som har reist fra alt trygt og kjent, har gitt Jan en forståelse for hvor tøft det kan være for andre å få komme til oss her i Norge. Han har sett lettelsen mange opplever over å få leve i et fritt land, men også smerten ved å måtte forlate alt kjent og kjært.

Å møte mennesker som har mistet alt som gav livet trygghet og tilhørighet, har gjort et sterkt inntrykk på Monica. Det er ikke så vanskelig å hjelpe mennesker med materielle goder. Utfordringen er den emosjonelle bagasjen mange flyktninger bærer med seg. For hvordan møter man mennesker som har opplevd det verst tenkelige og som likevel har klart å samle krefter til å finne veien til oss?

Picture
Monica Sjåvaag Kjosavik

Monicas pedagogiske utdannelse og lang fartstid i barnehage, er en god kompetanse for å kunne jobbe på Shelter. Hennes egne livserfaringer med tretthetssyndrom over flere år og møtet med det offentlige gjennom en slik sykdomsprosess, har gitt god forståelse i møte med flyktninger. Hun vet hvordan det er å ta en dag av gangen. Hun vet hvordan det er å ikke makte alt man bør og ønsker.

Se NRK dokumentaren om Monica og Jan og oppstarten av Shelter her

Monica og Jan har begge jobbet med mennesker så lenge de har kjent hverandre. Selv har de to egne jenter på 20 og 17 og en fosterdatter som nå er voksen og bor for seg selv. I Monica og Jans familie skal det alltid være plass til flere. Derfor er Shelter også et sted som stadig inkluderer nye mennesker og gjør familien større.

Foto: Terje Gustavsen og David Åkerlund Foss

No items found.