Couscous og fellesskap

26.2.2021

Skrevet av:

Monica Sjåvaag Kjosavik

Å samles for å spise sammen er godt når hverdagen er hektisk og ikke det er så mange åpne møteplasser. Aleksandra har tatt med seg en beboer og lager mat i dag. Hun vil gjerne lære å lage couscous av en mester. Dama bor på Shelter, men kan ikke delta på fellesmiddagene til vanlig. Hun har nemlig kveldsskole, men i sommer lagde hun couscous til oss, og nå vil vi gjerne lære å lage det selv. Derfor benytter vi muligheten når det er vinterferie.

Her kommer oppskriften hennes til 15 personer:

1 kg kyllinglår

Noe kyllingvinger

2 kg kyllingfilet

2 kg lys couscous

3 pk kikerter

1 kg gulrøtter

10 squash

1 hodekål

1 pastasaus

3 store løk

1 kg tomater

Buljong

Hvitløk

Pepper, grillkrydder, paprikakrydder, korianderpulver, spisskummen, ingefærpulver og gurkemeie (1 ts av hver)

Kyllingen skylles og løk og hvitløk kuttes og stekes i olje. Kyllingen, tomatsaus, litt vann, buljong og krydder kokes sammen i 30 minutter.

Kyllingen legges på stekebrett og stekes på 220 grader, mens grønnsakene kokes hver for seg i vann med litt tomatsaus og grillkrydder.

Kok opp vann i en gryte med dampsil til. Damp couscous i 30 minutter med olje, 1 ts salt og 1 liter vann og legg couscousen over i en stor bolle .

Hell 1 glass kaldt vann over couscousen og rør i den. Gjenta prosessen minst to ganger.

Jeg hadde vært og kjøpt inn ingrediensene på forhånd og hele middagen står ferdig etter 5 timer. Da er det god tid til en prat innimellom og jeg hører latter og høye stemmer i tillegg til at duften fyller hele Shelter. Dermed vet alle at i dag skal vi kose oss med internasjonal mat.

Å lage mat sammen har flere fordeler:

  1. Det er lettere å bli kjent når man gjør noe sammen
  2. Det er en god språkarena for å lære mer norsk
  3. Vi lærer om mattradisjoner og nye matretter
  4. Man kan vise sin kunnskap og ferdigheter og være den som lærer bort
  5. Vi får smake spennende mat

Flere oppskrifter finner du her og her

No items found.